vineri, 1 mai 2009

Iubiţi-vă pe tancuri

Oare ei nu stiu ca se moare? Oare ei nu stiu ce inseamna moartea? In spatele monitoarelor ce vad ei? Lumea statea uimita cand in 1996 aproape toata populatia Belgradului a iesit in strada. Pentru trei luni. Pentru libertate si democratie. O lectie de libertate. Unde cred ei ca au disparut aceia? Aceia stau acum sub ploaie de bombe.

Ai fi crezut ca personajele criminale ce comanda masacre din umbra protectoare a civilizatiei au disparut. Ai fi crezut ca sunt de domeniul trecutului.

Si oameni ca si noi stau in fata televizoarelor si asculta fascinati discursuri belicoase, mereu aceleasi, mereu aceleasi, mereu aceleasi.

Si oameni ca si noi stau ascunsi in adaposturi si sunt asurziti de explozii si de moarte si de intuneric si de disperare.

Si oameni ca si noi stau in frig si mizerie si foamete si boli si nu mai au nimic, nici casa, nici viata, nici suflet.

Mereu aceeasi, neoameni gandesc noi planuri de distrugere, inventeaza si testeaza pe viu noi arme.

Oare noi nu putem face nimic?


voi meritati sa fiti negati

atata doar sa fiti negati

si nu orbeste ascultati

caci viata e atat de simpla

si numai voi o complicati

voi nu ati dat fiinta vietii

dar va permiteti sa o distrugeti

clocind razboaie inutile

ce va hranesc ascensiunea

catre marunte scopuri imbecile

aveti nevoie ca de aer

de conformismul celui din noroi

inconstient el va sustine

si nu concepe lumea fara voi

caci singura ar merge mult mai bine

“voi meritati sa fiti negati” - terror art


Urmatorul text este scris de Darko, un student sarb in Timisoara:

Here comes the war and / but i am going deeper

Today when you listen this song 394.000 children are born into this world… spun New Model Army, dar eu zic ca in momentul in care cititi articolul toti atatia oameni mor în lumea asta bolnava.

Nu stiu, dar acum cand familia mea si prieteni mei se ascund in adaposturi si unii sunt in armata, nu prea am chef sa scriu despre muzica ºi cele intimplate in miscarea punk din Yugoslavia. Pur ºi simplu nu pot sa inteleg, de ce un popor trebuie distrus ca sa traiasca alt popor.

Exemple sunt multe dar unul il stim cu totii : “indienii”. O civilizatie care si-a cladit democratia pe craniile copiilor indieni, astazi arata din nou ce inseamna democratia pentru ei. Cu totii cunoastem filmele lor, “faimoasa” lor Coca Cola, dar ei nici macar nu stiu unde sunt Balcanii, si habar nu au despre istoria popoarelor care traiesc aici.

Dar nu asta conteaza pentru ei, ci dolarul (cum spun ei “pentru mine exista un singur dumnezeu, adica dolarul”. Dar cum spune seful indian Sitting Bull: “numai dupa ce ultimul copac va fi taiat, numai dupa ce ultimul rau va fi otravit, numai dupã ce ultimul peste va pescuit, numai dupã aceea, veti afla ca nu puteþi sa mancati banii.”

Dupa toate astea ce sa zic, sa nu vina aici, dar dacã vin, sigur cu toþii o sa purtam imbracaminte transparenta cum purtau prostituatele din Saigon in timpul razboiului din Vietnam: “FMUSA”

Darko

P.S. Despre muzica punk din YU de altadata, dar in sfârsit, vreau sa spun ca, odata în tara mea underground era alternativa, adica una dintre solutii, iar astazi este singura solutie.

P.P.S. Sau pur si simplu cum spune o prietena de-a meu: “Voi meritati sã fiti negati / Atâta doar sa fiti negati.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu